1920x673px_A0162867

Så förbereder du drömsemestern med bil

Är du en av dem som längtar efter friheten i att resa runt i Europa med bil? Inga måsten, bara ta dagen som den kommer. Eller att följa en välplanerad rutt med förbokat boende längs vägen. Oavsett vad du drömmer om, är det en god idé att förbereda din bil ordentligt så att resan blir precis så bra som du tänkt.

Lars Sundberg är servicemarknadschef på Ivars Bil och har bilat genom Europa flera gånger. Han har några bra tips för en lyckad tur.

– Det första du bör göra är att kolla däcken. Enligt lagen ska det vara minst 1,6 mm mönsterdjup. Men för att klara en långresa med full packning i bilen och eventuell husvagn, och vara säker på att inte tappa väggreppet på blöta vägbanor, rekommenderas minst 3 mm. Kolla också att du har ett korrekt däcktryck. Det påverkar bilens köregenskaper, speciellt vid en undermanöver. Tänk på att det ofta är höga hastigheter på de sydliga breddgraderna i Europa.

Boka service

Innan du åker bör du också kontrollera olja samt kylar- och spolarvätska. Gå ett varv runt bilen och se så att all belysning fungerar. Ett gott råd är att boka in service några veckor innan du ska åka. Då hinner eventuella brister åtgärdas och du har en bil du kan lita på.
– AC-systemet är också bra att testa innan, så att det startar och kyler korrekt. Ofta kan det läcka lite på grund av kylan under vintern, när systemet står still. Det är en jobbig överraskning att upptäcka att det inte fungerar när man väl behöver.

Planera resan

Nyckeln till en bra resa är att planera innan. Tänk på hur lång tid du har på dig och anpassa antal mil efter det. Det blir inte roligt att bara köra hela dagarna. Många väljer också mindre vägar för att slippa den hektiska trafiken och samtidigt kunna uppleva mer längs vägen. Det är också en bra idé att redan innan ta reda på vilka trafikregler som gäller i olika länder.
– En sista sak, om du tänker köra utanför Sverige, är att kolla vad din försäkring täcker. Ingår bärgningshjälp och så vidare om något händer – även i exempelvis Italien? Se kort sagt till att både du och din bil är väl förberedda på resan, då blir det bäst.

Fem bästa tipsen för bilsemestern

  • Se över däcken så att de har rätt mönsterdjup och tryck.
  • Kontrollera olja, kylarvätska och spolarvätska.
  • Försäkra dig om att all belysningen fungerar.
  • Testa AC-systemet, så att det startar och fungerar
  • Kolla vad som ingår i försäkringen om du reser utomlands.