Extraljus mot mörkret

Halogen, Xenon eller LED? De olika typerna av ljus skiljer sig i ljusstyrka, tålighet och brinntid och därför också i pris.

Halogen är vad som traditionellt används i billjus och det används också i extraljus. Halogenljus är ofta tillräckligt i tätbefolkade områden där man ändå måste blända av ofta, men på landsbyggden kan det vara en god idé att ha lite starkare ljus, som xenon eller LED. Xenonlampor lyser med en blåvit färg vilket upplevs mindre jobbigt för ögonen eftersom det påminner om dagsljus i större utsträckning än vad halogenlampans gula ljus gör. Xenonlampor är också mer långlivade än halogenlampor och därför dyrare.

LED-lampor är idag mycket ljusstarka, och har utöver det flera fördelar; de kan göras mer kompakta till storleken än ovanstående, de har låg strömförbrukning, är tåliga och har en brinntid som ibland är längre än bilens liv. Det finns många fördelar, men priset, och den i
förhållande till de bästa halogen- och xenonlamporna kortare räckvidden är nackdelar som man måste väga in om man funderar på LED-ljus. De billigaste halogenlamporna kostar några hundra kronor, medan både LED- och xenonlampor kostar ca 1000 kr och uppåt.

De elektriska systemen i moderna bilar är ofta avvägda för att fungera optimalt i leveransutförande och för att få extra utrustning som exempel extraljus, att fungera fullt ut kan det vara nödvändigt att låta en verkstad sköta montaget. Köper du en ny bil är det bra att beställa extraljusen och få dem installerade redan från början..

Något man ska ha i åtanke när man satt dyra extraljus på bilen är hur stöldbegärliga extraljus är. Polisen tipsar om att montera av extraljusen när man parkerat bilen. För att vara extra säker bör man stöldmärka sitt extraljus, och välja en parkeringsplats med bra insyn och belysning.

– Hos oss på Ivars Bil kan du köpa extraljusfästen som är snabba och enkla att montera av och på så att du slipper riskera att blir av med dina ljus. Prata med oss på verkstad/tillbehör så hjälper vi dig till rätt lösning.

Hitta till oss

Öppettider

Måndag - Torsdag 09.00-17.00
Fredag 09.00-16.00

Hitta till oss

Öppettider

Måndag-Fredag 08.00-17.00