Är privatleasing ett bra alternativ?
Allt fler väljer att privatleasa istället för att köpa sin bil. I storstäderna är trenden tydlig, men även i övriga landet syns en ökning. Besvärsfrihet och känslan att kunna köra en ny bil till en överkomlig månadskostnad är några av skälen. Men det finns några viktiga saker du bör veta innan du binder upp dig i ett avtal.
– Skillnaden mot ett traditionellt bilköp är att du hyr, kör och vårdar bilen. Men det är finansbolaget som äger den. Efter avtalstiden lämnas bilen tillbaka och ska då vara i gott skick, utan skador och med godkänt mönsterdjup på däcken.
Vad ska man tänka på vid privatleasing?
Vad som ingår i ett leasingavtal, och hur långt det är, varierar från märke till märke. Ibland innefattas försäkring, vinterhjul och service, ibland inte. Så det är viktigt att alltid kolla vad som gäller. Ta även reda på vilken garantitid bilen har. Andra saker som kan påverka månadskostnaden är om du väljer tilläggsutrustning, exempelvis extraljus, motorvärmare eller dragkrok.
– Det första vi brukar frågar är vad bilen ska användas till. Hur mycket du kommer att köra är avgörande för det totala priset. Om du är en långpendlare, kanske du bör titta på andra alternativ. Runt 1500 mil per år brukar vara rimligt. Den som efter ett år upptäcker att milen inte räcker till kan justera upp antalet mil och därmed även månadskostnaden (gäller BMW). Just nu ser vi störst efterfrågan på elbilen Nissan Leaf och den mindre BMW 118. Det beror förmodligen på en kombination av miljötänk och den kortare avtalstiden på två år för Nissan Leaf.
Vad händer när bilen ska lämnas tillbaka?
Det är som ett omvänt köp där du först betalar en månadskostnad och vid avtalstidens slut får en summering på tillkommande kostnader för eventuella extra mil och om bilen behöver lagas. Det bästa är om man själv lagar till exempel krockskador och liknande via sin försäkring innan den återlämnas.
– Det blir alltid billigare att betala självrisken än att finansbolaget ska ombesörja reparationer. Slutligen ska bilen besiktas och städas ordentligt innan den lämnas tillbaka, så att du slipper extra kostnader för det efteråt.
Fem tips på vägen:
- Fundera över vad du ska använda bilen till, korta/långa resor, behov av utrymme
- Tänk på att avtalet är bindande (2–3 år) och att det kostar att bryta ett avtal
- Sköt om bilen, tvätta, städa och håll den fräsch med årlig rekond
- Sätt undan 300–400 kr per mån på ett bilkonto, då har du en buffert för bilvård och ev. extra mil (ca 10-14 kr/mil)
- Extra mil är den enskilt största kostnaden